środa, 2 lipca 2014

28 tydzień 2014 roku: 7 - 13 lipca

Warzywa dostępne w lipcu:: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler, szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki. Pod koniec miesiąca pomidory.

1.dzień
krupnik z kaszy jaglanej na kiełbasie
pierogi z farszem z bobu
2.dzień
zupa jarzynowa z fasolką szparagową
pierś z kurczaka z zapiekaną papryką i koprem włoskim
3.dzień
botwinka+ziemniaki+duszona wołowina
kluski leniwe z masłem
4.dzień
zupa jarzynowa z bobem, młodymi ziemniakami, serem feta i koperkiem
ryż ze śmietaną i rodzynkami
5.dzień
zupa jagodowa z makaronem
ryba zapiekana z jarzynami
6.dzień
biały barszcz z ziemniakami
kasza gryczana z sosem grzybowym
7.dzień
zupa pomidorowa z ryżem
kotlety mielone+ziemniaki+ miks sałat