piątek, 27 grudnia 2013

1 tydzień 2014 roku: 30 grudnia - 5 stycznia

Warzywa dostępne w styczniu i obiady zimowe:
endywia,fenkuł,imbir,jarmuż,kapusta,kiszonki, marchewka, natka pietruszki, pietruszka , por, roszponka, seler , ziemniaki.

1.dzień - środa - Nowy Rok
rosół z makaronem
mięso z rosołu w sosie chrzanowym+ziemniaki+ brokuły(1)
2.dzień
pomidorowa z ryżem
zapiekanka z ziemniaków i warzyw z rosołu z kiełbasą
i jajkiem (2)
3.dzień
zupa fasolowa(3)
kasza gryczana z miodem i rodzynkami.
4.dzień
zupa pieczarkowa
kotlety mielone + gotowana marchewka + ziemniaki
5.dzień
barszcz czerwony(4) z jajkiem na twardo
pierogi z soczewicą


Gotowanie obiadów dzień po dniu może być zajęciem stresującym ze względu na brak pomysłu,
co ugotować dziś i w dniu następnym.




W miesiącach zimowych proponuję podawać na obiad:
zupy rozgrzewające- codziennie
a na II dania:
mięso - 2-3 razy w tygodniu,
ryby - 2 razy w tygodniu,
kasze i ryż - 2 razy,
pierogi, naleśniki, omlet, placki ziemniaczane, racuchy, makaron albo kopytka - 1 raz w tygodniu.

(1)Brokuły z sosem chrzanowym nie będę mdłe.
(2)Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć z cebulką, ziemniaki i warzywa pokroić
w kostkę,wszystko włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać jajkiem roztrzepanym z solą
i pieprzem.
(3)Fasolę opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i zostawić pod przykryciem na kilka godzin. Szybciej będzie miękka.Można użyć przepłukanej fasoli konserwowej lub mrożonej szparagowej.
(4) Buraczki z barszczu z 5 dnia zetrzeć, doprawić i zamrozić.
(5) Ugotować podwójną porcję, część zostawić na sobotnie kluski-kopytka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz