sobota, 1 lutego 2014

6 tydzień 2014 roku:3- 9 lutego

Warzywa dostępne w lutym:
brukselka, buraki, cebula, cykoria, dynia, fenkuł, kapusta, marchewka, natka pietruszki , pietruszka, por, seler, ziemniaki.
Na wiosnę polecam: jaja i drób oraz nowalijki
1. dzień
zupa serowa z grzankami cynamonowymi
schab duszony + ziemniaki + surówka z bakłażana, pomidorów i szczypiorku
2. dzień
kapuśniak z boczkiem
kasza jaglana z migdałami(1)i wiórkami kokosowymi
3. dzień
zupa pieczarkowa z ziemniakami
paszteciki z mięsem + oliwki
4. dzień
zupa cebulowa z imbirem
wątróbka + kasza orkiszowa + surówka z różnokolorowej papryki
5.dzień
zupa jarzynowa z kiełbasą
jajka sadzone + ziemniaki + sałata z sosem z oliwy i czosnku.
6.dzień
rosół z makaronem
placki ziemniaczane z łososiem
7. dzień
zupa pomidorowa z ryżem
mięso rosołowe + ziemniaki + gotowane brokuły z sosem chrzanowym.
(1)Migdały są bogate w dobre, zdrowe tłuszcze i białko.
Są też bardzo dobrym źródłem wapnia i fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi i magnezu, zawierają też dużo witaminy E oraz niezbędne aminokwasy.
Migdały mają działanie alkalizujące / zasadowe, co jest wyjątkowo ważne w utrzymaniu równowagi zasadowo- kwasowej, której zachwianie prowadzi do zakłócenia pracy organizmu.
Olej zawarty w migdałach chroni ściany żołądka i działa jak swoisty ‘opatrunek’, a tłuszcze, cukry i białko są idealnym pokarmem dla mięśni, mózgu i systemu nerwowego.
Podobno 30 g zjadanych migdałów dziennie pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko zaburzeń pracy układu sercowo- naczyniowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz