sobota, 10 grudnia 2016

12 - 18 grudnia 2016 roku

Dzisiejsze późnojesienne menu to zupa jarzynowa krem z marchewką i imbirem oraz groszkiem ptysiowym . Imbir ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze
i przeciwutleniające. To są podstawowe powody, dla których warto posiadać w kuchni świeży
lub sproszkowany imbir.
Drugie danie dzisiejszego obiadu tez składa się z produktów wspomagających nasze zdrowie.
Będzie to zapiekanka z ryżu,kiełbasy, żółtego sera i jarmużu
Jarmuż jest odmianą kapusty o długich, pomarszczonych i barwnych liściach. Mogą one być zielone, fioletowozielone i fioletowo brązowe.
Jarmuż zawiera białko, błonnik, witaminy, sole mineralne( wapń i potas)
oraz przeciwutleniacze (beta karoten, luteinę, zeaksantynę), które mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.
Jarmuż jest przede skarbnicą witaminy K, której niedobór może być przyczyną zwiększonego ryzyka rozwoju nowotworów.m.in. piersi, jajnika, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego i wątroby. Doskonałe źródła witaminy K to również kapusta, szpinak, brokuł, sałata i brukselka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz