czwartek, 9 stycznia 2014

3 tydzień 2014 roku: 13-19 stycznia

Warzywa dostępne w styczniu:
brukselka, buraki, cebula, cykoria, dynia, endyw endywia,fenkuł,imbir,jarmuż, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka , por, roszponka,seler, ziemniaki.
1. dzień - poniedziałek
zupa cebulowa z groszkiem ptysiowym i żółtym serem
pierogi z mięsem + papryka konserwowa
2 dzień
krupnik z kaszy jęczmiennej (1)
zapiekanka z ryżu,brokułów i marchewki
3 dzień
kapuśniak
podsmażane ziemniaki z jajecznicą + surówka z kapusty pekińskiej z oliwkami
4 dzień
zupa jarzynowa z groszkiem
pierś z kurczaka w sosie śmietanowym + kasza pęczak + gotowana marchewka (3)
5 dzień
zupa pieczarkowa z jajkiem na twardo
szpinak z serem feta w cieście francuskim
6 dzień
zupa jabłkowa (4) z makaronem
ryba smażona + ziemniaki + ćwikła
7 dzień
zupa pomidorowa z ryżem
kotlety schabowe + ziemniaki + mix papryk

Zupy jarzynowe można miksować pozostawiając 1 warzywo w całości do dekoracji każdego talerza.
(1)Kostkę rosołową i kilka łyżek kaszy zalać zimną wodą (kasza szybko będzie miękka) gotować bez soli, dodać włoszczyznę świeżą lub mrożoną, pokrojone ziemniaki, posolić.(gotowe w 40 min.)
(2)Ryż ugotować wcześniej
(3)Marchew gotuję całości w zupie jarzynowej. Po jej wyjęciu i wystudzeniu krojenie w kostkę jest łatwiejsze(4) Jabłka np. szara reneta poddusić z cukrem, cynamonem i goździkami w małej ilości wody, uzupełnić wodę, kiedy będą miękkie i dodać śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz