Warzywa dostępne w kwietniu: botwinka, rabarbar, cebula, cykoria, czosnek, endywia, natka pietruszki , por, roszponka, rzodkiewka, ziemniaki.
1. dzień - WIELKI PONIEDZIAŁEK
zupa jarzynowa z koperkiem
filet z kurczaka+ ziemniaki + gotowana marchewka
2. dzień
krupnik z kaszy jaglanej z kiełbasą
placuszki z jabłkiem
3. dzień
zupa jarzynowa z fasolką szparagową
ryż z sosem z cebuli, papryki i pomidorów.
4. dzień
zupa szczawiowa z ziemniakami
pyzy z boczkiem + surówka z pora, jabłka i rzodkiewki
5. dzień -WIELKI PIĄTEK
hołojec(1) + gotowane ziemniaki
ryba zapiekana z jarzynami i jajkiem
6.dzień
zupa pomidorowa z ryżem
pierogi z soczewicą
7.dzień
WIELKANOCNE ŚNIADANIE - biały barszcz z jajkiem
pieczona pierś z gęsi+ surówka z gotowanych buraczków,
z chrzanem żurawinowym + CIASTA DROŻDŻOWE I MAZURKI + SOKI + kompoty lub HERBATY ZIOŁOWE
(1)pokrojoną w kostkę cebulę rozetrzeć z odrobiną soli, dodać śmietanę i uzupełnić wrzątkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz