czwartek, 29 maja 2014

23 tydzień roku 2014: 2 - 8 czerwca

Grzyby leśne (koźlaki, podgrzybki,kurki,maślaki) oraz warzywa gruntowe dostępne w czerwcu: zbiory tegorocznego bobu, brokułów, cukinii, fasolki szparagowej, kalafiora, kalarepy, marchewki młodej, ogórków, pora młodego, selera , szparagów, szpinaku, ziemniaków młodych, zielonego groszku i kapusty pekińskiej, botwinki, natki pietruszki, rukoli, rzodkiewki, sałaty, szczawiu i ziemniaków.
1. dzień
zupa owocowa z rabarbaru (1)z makaronem
klopsiki +ziemniaki+ gotowana marchewka
2.dzień
zupa krem ze szparagów z groszkiem ptysiowym
kasza gryczana niepalona z duszonymi grzybami
3.dzień
zupa szparagowa ze śmietaną
pierogi ruskie
4.dzień
krupnik z kaszy jęczmiennej
biała kiełbasa (sparzona) zapiekana
z bakłażanem,kalafiorem, cebulą i pomidorami
5. dzień
zupa truskawkowa krem z bezami
ryba smażona + ziemniaki + surówka wiosenna "na winie"(wg.powiedzenia Magdaleny Zawadzkiej-"co się nawinie"
6. dzień
rosół z ryżem
kluski śląskie + sos pomidorowy

7. dzień
zupa szczawiowa z jajkiem na twardo
kotlet schabowy + kasza jaglana + surówka z młodej kapusty i marchewki z jogurtem
(1)wszystkie owoce na zupy i kompoty po umyciu lekko słodzę i duszę z przyprawami (goździki, cynamon)pod przykryciem. Potem dolewam przegotowaną wodę i dodaję śmietanę.Owoce są słodkie, nie nasiąkają wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz