środa, 4 czerwca 2014

24 tydzień 2014 roku: 9 - 15 czerwca

Grzyby oraz warzywa dostępne w czerwcu:bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek, kalafior, kalarepa, marchewka, ogórki, por, seler, szparagi, szpinak, szczaw, ziemniaki.
1. dzień
zupa truskawkowa krem ze śmietaną i bezami
pierś z indyka + ziemniaki + fasolka szparagowa zielona
2.dzień
zupa jarzynowa z udkami kurczaka
kasza gryczana niepalona + kefir grecki
3.dzień
zupa szczawiowa ze śmietaną i jajkiem na twardo
ryż ze szparagami i masłem
4. dzień
krupnik z kaszy krakowskiej(1)
naleśniki z duszonymi truskawkami i śmietaną
5. dzień
zupa krem z zielonego groszku z jajkiem na twardo
łosoś wędzony+ ziemniaki + surówka z białej młodej kapusty z kefirem gęstym
6. dzień
chłodnik biały
duszone żeberka wieprzowe + ziemniaki+ gotowana marchewka z groszkiem
7.dzień
rosół
mięso rosołowe z sosem chrzanowym + ziemniaki + gotowane buraczki


(1)warzywa do zup po rozdrobnieniu najlepiej jest podsmażyć lekko na maśle i wrzucić na wrzący bulion mięsny. Krupniki nie będą wtedy "szaro bure".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz