poniedziałek, 19 maja 2014

22 tydzień roku 2014: 26 maja -1 czerwca

Warzywa gruntowe dostępne w maju:botwinka,kalarepa, kapusta pekińska, włoska, czerwona, marchew, pietruszka, por, sałata, seler, szczaw,szparagi, rukola, rzodkiewka, ziemniaki a także grzyby leśne: borowiki, maślaki, kurki.
Latem polecam: zupy z owoców sezonowych i chłodniki
1.dzień
zupa jarzynowa z kalarepką zaprawiona żółtkiem i śmietaną
kasza gryczana z pieczarkami i świeżymi ziołami(1)
2.dzień
zupa krem pomidorowa z czosnkiem i świeżą bazylią
kalafior zapiekany z jajkiem rozmąconym z przyprawami
3dzień
żurek na białej kiełbasie
naleśniki z duszonymi kurkami
4.dzień
zupa truskawkowa z makaronem
kotlety mielone+ ziemniaki + surówka z sałat
5.dzień
chłodnik z ogórkami(biały)
ryba zapiekana z cebulą,pomidorami i ziemniakami
6.dzień
barszcz czerwony z fasolą
pierogi z serem na słodko

7.dzień
zupa jarzynowa z kalafiorem
pierś indyka z sosem rabarbarowym + ryż na sypko
(1)świeże zioła czasem trzeba przycinać i wtedy można
je zamrażać albo suszyć. Suszę na ręczniku papierowym
na lodówce i przykrywam delikatnie ręcznikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz