niedziela, 27 grudnia 2015

28 grudnia - 3 stycznia 2016 r.

Pomysły na zupy w tym tygodniu znajdziesz tutaj
Rosół to wywar mięsno - warzywny z przyprawami podawany z makaronem, lanymi kluskami, kaszą manną lub innymi dodatkami. Rosół można odtłuścić, kiedy ostygnie i wtedy otrzymujemy bulion jako bazę do innych zup.
Mięso do rosołu to przeważnie drób - np. kura (nie kurczak), indyk, kaczka, mięso wołowe (szponder, łata), cielęcina.
Umyte mięso włożone do zimnej wody gotuję ok.1/2 g, następnie dokładam umyte i obrane warzywa: marchew ( 3-4 sztuki), pietruszkę (1-2 sztuki), korzeń selera i pora oraz przypieczoną w łupinie cebulę . Czasem dokładam kawałek włoskiej kapusty. Solę , dokładam przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, pieprz ziarnisty
i gotuję na małym ogniu ok. 2 godzin.
Pomysły na II dania ...Kasza gryczana z miodem i rodzynkami
Kasza gryczana jest wytwarzana z obłuskanych nasion gryki, która nie jest zbożem. Ze zmielonej kaszy gryczanej całej otrzymuje się mąkę gryczaną.
Kasza gryczana jest świetnym źródłem białka. Jest to białko lepiej przyswajalne niż pochodzące ze zbóż , bo jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i tryptofan, których nasz organizm nie wytwarza. W ziarnach są też węglowodany i tłuszcz oraz witaminy – B1, B2, P i PP (dobre dla układu nerwowego). Jest też pewna ilość soli mineralnych, t. j. wapń, fosfor, magnez, które podnoszą odporność oraz żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod.
Kasza gryczana sprzedawana jest jako niepalona (nieprażona) i palona (prażona). Prażona jest mniej wartościowa, bo w procesie podgrzewania ginie część witamin, ale jest smaczniejsza.
Kaszę gotuję w zimniej osolonej wodzie w proporcji 1 szklanka kaszy +2 szklanki wody. Po zagotowaniu, kiedy woda się wchłonie, zawijam kaszę w koc i do czasu posiłku staje się ona sypka.
Miód zawiera około 300 substancji korzystnie działających na organizm człowieka Zawiera :węglowodany, kwasy organiczne, olejki eteryczne pochodzące z nektaru, białka, witaminy A, B1, B2, B6, B12, C , kwas foliowy i duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt .Ma dzięki temu właściwości lecznicze, czyli przyspiesza gojenie się ran, leczy wrzody żołądka, obniża ciśnienie tętnicze krwi, leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych jest dobry na przeziębienia i kłopoty z gardłem , koi nerwy i działa nasennie.
Może też pobudzać do pracy mózg dzięki glukozie i ma również właściwości przeciwzapalne, odnawiające i oczyszczające.
W miodzie zawarte są acetylocholina i potas, które wzmacniają wydolność mięśnia sercowego.
Rodzynki to suszone winogrona, zaliczane do bakalii. Mogą być spożywane surowe lub używane do pieczenia (np. ciast). Mają właściwości zdrowotne, gdyż zawierają błonnik, żelazo, potas, cynk oraz związki mineralne. Zawarty w rodzynkach wapń i bor zapobiegają osteoporozie, a duża zawartość błonnika pomaga przy zaparciach. Magnez i witaminy z grupy B pomagają w utrzymaniu koncentracji. W skład rodzynków wchodzą też witaminy C oraz E, które zwalczają wolne rodniki. Rodzynki poprawiają też pracę serca i podnoszą odporność organizmu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz