sobota, 23 stycznia 2016

25 - 31 stycznia 2016 roku

Do zupy jarzynowej, którą polecam w tym tygodniu, potrzebne są podstawowe warzywa: ziemniaki, marchew, pietruszka, por i seler ugotowane na wodzie z przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnkach, sól). Do zupy po zmiksowaniu warzyw dodaję oliwę oraz grzanki.
Zupa jarzynowa (warzywna)jest jednym z najzdrowszych dań. Zawiera wszystkie niezbędne
dla organizmu składniki: węglowodany, białka i tłuszcze.
Jest bazą dla pozostałych zup - ogórkowej, kapuśniaku, pomidorowej, białego i czerwonego barszczu, zupy grochowej, fasolowej i zacierkowej.
Można gotować ją z mięsem (po ugotowaniu mięso zmiksować lub pokroić do zupy lub podać
na II danie). Do zupy jarzynowej dodawać można miękkie ziarna kukurydzy, groszku, ciecierzycy, fasoli czerwonej, obrane ze skórki pokrojone pomidory, różnokolorową paprykę, brukselkę
lub groszek ptysiowy albo grzanki.
Podstawowe warzywa można zmiksować, a dodatki włożyć później.Do ugotowanej zupy można dodać śmietanę lub oliwę, jeżeli gotowana jest bez mięsa.
Drugie danie w 5 tygodniu 2016 roku to gołąbki w sosie pomidorowym z ugotowaną kaszą jęczmienną i podsmażoną z cebulą kiełbasą. Klasyczne gołąbki to farsz zawijany w sparzone
do miękkości liście kapusty białej lub włoskiej.
Kapusta biała głowiasta oraz jej odmiany (włoska, czerwona, pekińska) jest warzywem niskokalorycznym i posiada niezbędne dla zdrowia witaminy z grupy B, dużo witaminy C
(tyle, co w cytrynie) oraz niedużo witaminy A, E, K . Zawiera jednak sporo minerałów - siarkę, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci oraz minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. W zewnętrznych, zielonych liściach ma dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Zielone liście można siekać i dodawać do zup lub surówek.
Pomidory są popularne na całym świecie jako jedno z najbardziej cenionych warzyw wśród konsumentów oraz naukowców. Dostarczają organizmowi podstawowe składniki odżywcze
i zapewniają korzyści zdrowotne, ponieważ są doskonałym źródłem potasu, wapnia
oraz witaminy C.
Pomidory wpływają na poprawę metabolizmu, pomagają kontrolować poziom cukru we krwi
i sprzyjają rozszerzaniu naczyń krwionośnych. Pomidory surowe i przetworzone mogą chronić
skórę przed szkodliwymi skutkami.
Są zalecane kobietom w ciąży oraz ludziom ze skłonnościami depresyjnymi ze względu
na obecność kwasu foliowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz