W piękne majowe dni polecam dania lekkie, ale sycące. Proponuję na jeden z obiadów
krupnik z kaszy jaglanej.
Jak wiemy " kasza jaglana ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka.
Wyróżnia się bardzo dużą zawartością witamin z grupy B: B1, B2 i B6, zawiera witaminę E
i lecytynę, które korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację. W kaszy jaglanej są żelazo,
miedź i krzemionka, mająca dobry wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem zapobiega również odwapnianiu kości".
W tym tygodniu po krupniku można podać lekkie drugie danie - białą rybę na szparagach
w sosie śmietanowym.
Szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne - składają się w 95% z wody, a w 100 g
jest tylko 18 kalorii.
Najbardziej miękkie, aromatyczne i wyraziste w smaku są szparagi zielone,
których nie trzeba obierać ze skórki. Dlatego właśnie one posiadają najwięcej prozdrowotnych właściwości.
Pod skórką znajdują się składniki mineralne, takie jak potas, magnez, fosfor i wapń
oraz kwas foliowy, witaminy C i E, beta-karoten, asparagina, która wspomaga pracę nerek
i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu i inne bardzo pożyteczne
dla zdrowia składniki.
Np. wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają,
że szparagi mają właściwości moczopędne. Glutation natomiast wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn i zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych. W szparagach( oraz w karczochach, cykorii i cebuli) znajduje się inulina - prebiotyk, który odżywia pożyteczne bakterie jelitowe,co zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz