sobota, 7 maja 2016

9 -15 maja 2016 roku

W piękne słoneczne majowe dni możemy na jeden z obiadów podać chłodnik szczawiowo-ogórkowy ze szczypiorkiem i jajkiem na twardo. Jest to danie niskokaloryczne
i orzeźwiające, a jednocześnie zdrowe i sycące.
W chłodnikach są witaminy, minerały oraz białko, a to są składniki diety dobrej dla każdego.
Drugie danie obiadowe może składać się z pieczonej piersi kurczaka (wcześniej zamarynowanej), brązowego ryżu i sałaty z rzodkiewką i ogórkiem.
Marynatę możemy zrobić na bazie jogurtu naturalnego, z ulubionymi przyprawami
tj. z curry, słodką lub ostrą papryką, czosnkiem, tymiankiem, z ziołami prowansalskimi
lub musztardą.
Ryż jest jednym z głównych produktów żywnościowych dla prawie połowy ludzkości.
Należy do zbóż bezglutenowych i dlatego jest szczególnie polecany dla alergików
oraz osób na diecie bezglutenowej.
Ziarenka ryżu brązowego są oczyszczone z twardych, zewnętrznych łupin i - oprócz znajdującego się w samym środku bielma - mają też zarodek. Dzięki temu zachowują większość ze swoich cennych właściwości, tzn. witamin, minerałów, błonnika oraz tłuszczu.
Ryż brązowy ma krótki (ok. półroczny) okres przydatności do spożycia, gdyż tłuszcze w jego składzie utleniają się i dlatego powinien być przechowywany w chłodnym i przewiewnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz