sobota, 21 maja 2016

23 -29 maja 2016 roku

W tym tygodniu proponuję ugotować zupę jarzynową z kalafiorem
Kalafior zaliczany jest do warzyw cenionych za swój skład chemiczny oraz walory smakowe
i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy
i pantotenowy.
W skład kalafiora wchodzą także olejki eteryczne, które nadają mu przykry zapach podczas gotowania (wydziela się wtedy siarka). Zapach można zneutralizować poprzez dodanie podczas gotowania skórki chleba lub orzecha włoskiego.
Na drugie danie możemy przygotować pieczone udka z kurczaka + gotowaną marchewkę + młode ziemniaki
Kilkanaście lat temu pierwsze młode ziemniaki można było kupić na początku lipca, potem
-w połowie czerwca, a obecnie polskie ziemniaki sprzedawane są już w maju. Popularne kartofle zawierają niewiele kalorii, mają za to dużo witamin, minerałów, błonnika i białka.
Wszystkie odmiany ziemniaków zawierają witaminy K, B1, B2, B6 i PP. Pierwiastki mineralne
to głównie potas i fosfor, ale jest też magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarka
(w ilościach śladowych). Ziemniaki potrafią uzupełnić prawie wszystkie niedobory substancji mineralnych w naszym organizmie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz