Dzisiaj na obiad możemy podać zupę jagodową ze śmietaną i makaronem.
Owoce czarnej jagody są źródłem witamin A, B1, B2, PP i C, a także flawonoidów, garbników, pektyn, kwasu foliowego oraz błonnika. Zawierają też kwasy owocowe (jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy) oraz składniki mineralne: potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Zawarte w jagodach garbniki neutralizują toksyny pokarmowe i blokują wchłanianie ich przez błony śluzowe. Chłodne zupy owocowe w okresie lata są bardzo mile widziane
na naszych domowych stołach.
Bardziej syte drugie danie może składać się kotleta mielonego z ziemniakami i szpinakiem
Liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą, gdyż zawierają beta-karoten, witaminę C i luteinę – przeciwutleniacze, których szpinak posiada pod dostatkiem. Szpinak jest też źródłem magnezu, który ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz