sobota, 6 sierpnia 2016

8 - 14 sierpnia 2016 roku

Dzisiaj polecam zupę jarzynową z fenkułem (koprem włoskim).
Bulwy kopru włoskiego mają łagodny, lekko anyżkowy smak i zawierają wiele substancji prozdrowotnych ( witaminy K i C, wapń, żelazo, magnez, fosfor. potas, sód i cynk).
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami podamy dziś na drugie danie. Kapusta głowiasta
na gołąbki zawiera liczne sole mineralne (sód, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo), witaminy (A, B, C i E), kwas foliowy i flawonoidy oraz inne cenne związki organiczne.
Natomiast kasza gryczana nazywana królową wśród kasz odkwasza organizm i obniża ciśnienie krwi oraz pomaga w niedokrwistości. Zawiera dużo witaminy E, kwasu foliowego
i żelaza. Pieczarki (oraz prawdziwki) dostarczają do organizmu najwięcej ze wszystkich grzybów łatwo przyswajalne białko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz