sobota, 2 lipca 2016

4 - 10 lipca 2016 roku

Na upalny początek lipca 2016 roku polecam obiady składające się z dań lekkostrawnych.
Jedną z zup można przygotować ze świeżego bobu, młodych ziemniaków, sera feta
i koperku.

Bób należy do roślin strączkowych i podobnie jak one -jest skarbnicą wartości odżywczych. Bób m.in. wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym i tym samym obniża poziom cholesterolu we krwi i reguluje ciśnienie. Dzięki zawartości kwasu foliowego może wspomagać leczenie niedokrwistości. Bób zawiera mało sodu,jest natomiast bogaty w potas. Sezon na bób trwa krótko i dlatego należy w pełni korzystać z jego prozdrowotnych właściwości.
Później bób jest dostępny w formie mrożonej.
W polskich domach i restauracjach wraz z sezonem na grzyby leśne pojawiają się różnorodne dania z kurkami, prawdziwkami, maślakami, podgrzybkami i kaniami w roli głównej. Dzisiaj polecam na drugie danie zdrową i zawsze smaczną kaszę gryczaną z sosem ze świeżych grzybów.
Grzyby przede wszystkim składają się z wody i niewielkich ilości takich soli mineralnych, jakie zawiera ściółka, na której grzyby rosną.
Powinniśmy grzyby traktować jako przysmak, a nie pożywienie, gdyż składają się one głównie z wody i małej ilości witamin B1 i B2 oraz witaminy A w postaci karotenu. Najwięcej karotenu jest w pomarańczowych kurkach. Grzyby prawdziwki i pieczarki zawierają tez białko pośrednie między białkiem zwierzęcym a roślinnym. Grzybów nie powinno się podawać małym dzieciom oraz spożywać wraz z alkoholem, gdyż są one w żołądku długo trawione.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz