sobota, 9 lipca 2016

11-17 lipca 2016 roku

W upalne lipcowe dni na obiad dobre są chłodniki. Ogórki gruntowe są już powszechnie dostępne i dlatego dziś polecam zielony chłodnik z ogórków gruntowych i koperku
Ogórki to warzywa składające się w 97% z wody, ale w ich składzie znajdują się też witaminy i minerały - szczególnie wapń, magnez i potas, które wspomagają pracę serca i regulują ciśnienie krwi. Są też beta karoten, witaminy C i K oraz witaminy z grupy B.
Ogórki działają moczopędnie, dlatego polecane są do konsumpcji w chorobach nerek
i infekcjach układu moczowego. Pomagają też oczyszczać organizm z toksyn.
Na drugie danie proponuję dorsza pieczonego z czosnkiem, pomidorami, porem i świeżą kolendrą Zielone liście kolendry - zioła o dużych właściwościach zdrowotnych i walorach smakowych- są bogate w witaminy C i A, ryboflawinę, fosfor, wapń, żelazo, niacynę, sód, karoten, kwas szczawiowy i potas. Zawierają też węglowodany, proteiny, białko, tłuszcze
i wodę.Dzięki swojemu składowi kolendra polecana jest przy wielu dolegliwościach. Ma właściwości oczyszczające i wspomaga wątrobę i żołądek oraz układy oddechowy i trawienny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz