W pierwszym gorącym tygodniu lata polecam na jeden z obiadów zupę pomidorową
z makaronem
Wiadomo, że pomidory są najsmaczniejsze późnym latem, kiedy dojrzewają w pełnym słońcu. Z takich pomidorów robione są przeciery. Pomidory to bogactwo minerałów i witamin takich jak sód, potas, magnez,wapń,żelazo, wit.A, D, B6, B12, czyli składniki podtrzymujące nasze zdrowie w dobrym stanie.
Na jedno z drugich dań możemy podać fasolkę szparagową z jajkiem sadzonym
i ziemniakami
Fasolka szparagowa i żółta, i zielona są źródłem witamin i innych składników odżywczych.
Są one bogatym źródłem kwasu foliowego. Zielona fasolka ma więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółta i dlatego poleca się ją kobietom w ciąży i cukrzykom. Żółta fasolka natomiast jest bogatsza w potas i fosfor, które są również niezbędne dla naszego organizmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz