Na obiad w tym tygodniu możemy ugotować np. krupnik z kaszy jęczmiennej...
Kasza jęczmienna wytwarzana jest z ziaren jęczmienia i można ją jeść jako pęczak
(całe ziarno bez łuski), kaszę wiejską (połamany pęczak) lub kaszę perłową
(jako połamany i wypolerowany pęczak).
Kasza ta jest bogatym źródłem błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Jest polecana
osobom cierpiącym na długotrwałe i nawracające zaparcia. Dzięki kaszy treść pokarmowa
nie zalega w żołądku i jelitach i dlatego zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego
i pomaga w odchudzaniu.
Kasza jęczmienna zawiera też dużą ilość skrobi, która powoli zamienia się w glukozę
i zapewnia energię na długi czas pobudzając do pracy wszystkie komórki ciała, w tym mózg
i mięśnie.
Kasza jęczmienna zawiera witaminy z grupy B, (B1, B2 i B6), witaminy E, K, PP, kwas foliowy, krzem, cynk, wapń, mangan i miedź.
Witamina K wspomaga pracę układu krwionośnego i odpowiada za krzepliwość krwi oraz budowę ścian naczyń krwionośnych. Zapobiega powstawaniu zatorów, zakrzepów i żylaków, siniaków
i krwiaków.
Kaszę jęczmienną można jeść nie tylko w zupie ale np.w gołąbkach, gdzie farszem będzie kasza
i pieczarki z cebulką.
Na drugie danie obiadowe możemy w tym tygodniu podać np.rybę zapiekaną z warzywami...
Tłuste ryby morskie( halibut, łosoś, tuńczyk, makrela, dorsz lub śledzie)powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach ze względu na ich nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.
Ryby dostarczają nam jod, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega i są źródłem pełnowartościowego białka, minerałów i witamin.
Kwasy omega np. minimalizują ryzyko chorób serca, układu krążenia oraz udaru mózgu, obniżają poziom ciśnienia, przeciwdziałają artretyzmowi i zapobiegają zmianom nowotworowym. Niewielkie ilości kwasów omega łagodzą objawy astmy, łuszczycy, chorób wątroby lub reumatoidalnych zapaleń stawów i korzystnie wpływają na wygląd skóry, włosów oraz paznokci.
Ich niedobór prowadzi do kłopotów z pamięcią i zaburzeń nastrojów.
Ryby słodkowodne( okoń, karp, sandacz, szczupak,sola, karmazyn, węgorz)również zapewniają nam zdrowy posiłek lecz mają mniej kwasów Omega-3 niż ryby morskie.
Najzdrowsze są ryby gotowane na parze, pieczone w folii lub na elektrycznym grillu, duszone
lub smażone na niewielkiej ilości oliwy albo oleju rzepakowym.
Świeża ryba powinna mieć czerwone skrzela , oczy - wypukłe i błyszczące, a skórę
- przy naciśnięciu -sprężystą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz