Smaczna i odpowiednia na chłodne dni zupa to : kapuśniak z kiszonej kapusty z mięsem.
Mięso np. żeberka wieprzowe lub boczek mogą być surowe lub wędzone.
Ważne jest, żeby mięso gotować jako pierwsze, następnie dodać do niego włoszczyznę, pokrojone ziemniaki i przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, majeranek).
Kiedy będą miękkie, połączyć z podsmażoną i podduszoną kiszoną kapustą.
Kiszona kapusta zawiera duże pokłady witaminy C,a dzięki witaminom z grupy B kapusta niweluje szkodliwe działanie alkoholu. Witamina E poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Oprócz witamin, kapusta kwaszona posiada również sole mineralne – wapń, magnez, żelazo
i potas. Sok z kiszonej kapusty wzmacnia odporność, łagodzi kaszel, pobudza soki trawienne
i poprawia apetyt. Działa też ochronnie na wątrobę, śledzionę i pęcherzyk żółciowy.
II danie obiadowe w tym tygodniu to krokiety z farszem z jajek ze szczypiorkiem .
Krokiety to naleśniki, które do dodaniu farszu, obtaczamy w tartej bułce i podsmażamy
na rumiano.
Jajka towarzyszą człowiekowi od początku jego istnienia. Mają wiele substancji odżywczych
i dlatego są podstawą wielu potraw.
Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, zawierającego wszystkie aminokwasy, w tym te, których organizm nie potrafi sam wyprodukować.
Jajka zawierają witaminy A, E, D i K, B2 i B12
i minerały: fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem i zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej.
Żółtko dostarcza lecytyny, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych.
W Polsce najbardziej popularne są jaja kurze, ale spożywa się też jajka kacze, gęsie
i przepiórcze. Jaja rybie to ikra, którą w postaci kawioru uważa się za wyrafinowany przysmak.
Szczypiorek zawiera dużo witamin( C, B1 i B2, kwas foliowy), pierwiastki: potas, chlor, wapń, magnez, fosfor oraz olejki eteryczne, które pobudzają przemianę materii ułatwiając trawienie
i zapobiegając zaparciom. Szczypiorek ma także działanie bakteriobójcze i pomaga obniżać ciśnienie. Specyficzny zapach nadają mu związki siarki, które mają działanie lecznicze na układ krążenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz