niedziela, 28 lutego 2016

29 lutego - 6 marca 2016

Dziś na obiad możemy podać barszcz czerwony z jajkiem na twardo
Buraki należą do warzyw korzeniowych całorocznych. Są doskonałym źródłem dobroczynnych witamin i minerałów.Niektóre z minerałów regulują pracę wątroby i przewodów żółciowych
oraz woreczka żółciowego, a także zwiększają przepływ krwi do mózgu. W burakach jest dużo błonnika, który daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii.
Duszona wieprzowina z sosem + makaron świderki + surówka z marchewki i jabłka to propozycja na kolejne II danie obiadowe.
Makarony, podobnie jak inne produkty zbożowe, są głównym źródłem węglowodanów w naszej diecie. Mogą być podawane z mięsem, z sosami,z warzywami, z rybą, serem żółtym albo białym oraz z owocami.
Marchew to warzywo całoroczne. Oprócz witamin i minerałów zawiera także przeciwutleniacze takie jak beta-karoten, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku i wzmacnia odporność.Zawarte w marchwi pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziałają miażdżycy.
Jabłka zawierają pektyny, które oczyszczają organizm, regulują florę bakteryjną jelit
i zapobiegają zaparciom. Zmniejszają też wchłanianie cholesterolu, wiec chronią przed miażdżycą
i zawałem. Surowe jabłka odkwaszają organizm, wzmacniają układ krążenia i układ nerwowy, poprawiają pracę wątroby. Mają też działanie moczopędne, więc mogą zmniejszyć obrzęki nóg. Gotowane jabłka pomagają w leczeniu biegunek i choroby wrzodowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz