piątek, 4 marca 2016

7 - 13 marca 2016 roku

Dziś na obiad możemy podać flaki, czyli potrawę z podrobów.Jest to gęsta zupa warzywna,
a jej głównym składnikiem są pokrojone w wąskie paski fragmenty żołądka wołowego, cielęcego
lub żołądki i mięso drobiowe. Flaki muszą być ugotowane do miękkości i podawane na ostro
z pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i mieloną papryką. Potrawa ta znana jest również
w kuchni czeskiej, austriackiej, francuskiej, niemieckiej i włoskiej, i różni się od polskich flaków sposobem doprawiania. Pamiętajmy, ze wszystkie podroby maja dużo witaminy A i cholesterolu
i nie należy ich jeść częściej, niż 1 raz w tygodniu.
Na drugie danie proponuję kluski śląskie na słodko. Śląskie są to kluski ziemniaczane
z gotowanych ziemniaków, mąki i jajka, formowane w spłaszczone kulki wielkości włoskiego orzecha, najczęściej z wgłębieniem. Tradycyjnie podaje się je z sosem mięsnym
lub pieczarkowym, albo z wędzonym boczkiem. Dziś na obiad można je podać ze śmietaną.
Ten mleczny produkt powstaje podczas odwirowywania surowego mleka. Może zawierać 9 -12% tłuszczu jako słodka śmietanka lub 18, 30, 36% tłuszczu jako śmietana do zup i deserów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz