W pierwszym kalendarzowym wiosennym tygodniu polecam na obiad zupę pieczarkową
oraz na II danie -rybę pieczoną z cytryną, warzywami i ziemniakami
W tym tygodniu katolicy obchodzą Święta Zmartwychwstania Pańskiego, a w związku z tym
w Wielki Piątek obowiązuje post ścisły, tj. jeden bezmięsny posiłek do syta.
Post nie obowiązuje jedynie małych dzieci i osób sędziwych.
Za to Wielka Niedziela kończy okres Wielkiego Postu i tym samym ten dzień obfituje
w wykwintne świąteczne dania począwszy od Wielkanocnego ciepłego śniadania z białym barszczem na początek. Zwyczaj ten jest uzasadniony, gdyż osoby, które po sobotniej, wieczornej Wigilii Paschalnej i po mszy św.rezurekcyjnej wracają o świcie do domu są głodne i zmarznięte.
Jak wiemy wszystkie produkty w naszym codziennym jadłospisie powinny przynosić nam korzyści zdrowotne.
Na zupę pieczarkową składa się: mięso (najlepiej drobiowe),pieczarki podsmażane
z cebulką, włoszczyzna, ziemniaki lub ugotowany wcześniej makaron, śmietana oraz natka pietruszki lub koperek.
Korzyści zdrowotne i walory smakowe ma też świeża ryba (najlepiej morska) pieczona
z plasterkami cytryny oraz z marchewką, pietruszką, selerem naciowym oraz ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz