Na obiad w tym tygodniu możemy podać zupę szczawiową z ziemniakami
W okresie zimowym zupę szczawiową możemy ugotować jedynie ze szczawiu konserwowego,
a najlepszy będzie szczaw krojony- nie nieprzecierany.Zupę można ugotować na żeberkach
lub mięsie drobiowym, z włoszczyzną, ziemniakami i przyprawami typu ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Szczaw dodajemy, kiedy wszystkie składniki zupy są miękkie.
Zamiast ziemniaków do zupy po ugotowaniu można dodać jajka ugotowane wcześniej na twardo.
Szczaw jest źródłem witaminy C, dzięki czemu wspomaga naszą odporność. Jest też dodawany
do wielu syropów, ponieważ ma właściwości łagodzące kaszel.
W tym tygodniu na II danie możemy podać makaron zapiekany z serem i pomidorami.
Makarony są bogatym źródłem skrobi i dlatego są zalecane jako jeden z podstawowych składników zdrowej diety. Proces trawienia skrobi jest powolny i zawarta w niej glukoza jest uwalniana do krwi równomiernie, co zapewnia uczucie sytości i stały poziom cukru we krwi
przez kilka godzin. Jest to więc doskonały posiłek dla osób chorujących na cukrzycę,
dla sportowców i wszystkich, którzy chcą mieć szczupłą sylwetkę. Makarony to również źródło błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów.Neutralny smak makaronów pasuje do dań na ciepło
i na zimno. Wodę na makaron należy solić dopiero po zagotowaniu, bo niesolona woda gotuje się szybciej.Do Makaronu zapiekanego z żółtym serem i pomidorami możemy również dodać kiełbasę lub szynkę podsmażone wcześniej z cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz