piątek, 1 kwietnia 2016

4 - 10 kwietnia 2016 roku

Obiad wiosenny to zupa jarzynowa z brokułem
Brokuły, czyli zielone kalafiory to odmiana kapusty warzywnej. Są delikatniejsze i smaczniejsze niż kalafiory i można je komponować z wieloma potrawami. Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. Chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią i regulują poziom cukru we krwi.
Brokuły są skarbnicą potasu, a dzięki niemu naczynia krwionośne są bardziej drożne i krew krąży swobodniej. Efektem tego jest spadek ciśnienia. Potas przyspiesza także wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, co też powoduje obniżenie ciśnienia
Brokuły zachowują swoje właściwości zdrowotne przy krótkim gotowaniu (3-4 minuty).
W każdy pierwszy poniedziałek miesiąca możemy na drugie danie podać wątróbkę smażoną z cebulką + ziemniaki+ surówkę wiosenną (kapusta pekińska z jabłkiem, rzodkiewką i jogurtem).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz