sobota, 9 kwietnia 2016

11 - 17 kwietnia 2016 roku

W 16 tygodniu 2016 roku polecam na obiad zupę pomidorową z ryżem
Pomidory są źródłem witamin i minerałów. Są dostępne przez cały rok. Najsmaczniejsze są latem, kiedy dojrzewają na słońcu.
1 duży owoc pomidora pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 60 procentach,
a na witaminę E w 25 procentach. W pomidorach są witaminy z grupy B, witamina K
oraz beta-karoten - silny antyoksydant. Pomidory to bogactwo pierwiastków mineralnych
i mikroelementów. Jest w nich potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź i kobalt.
Na drugie danie polecam w tym tygodniu pierogi z soczewicą i kisiel żurawinowy
Soczewica jest rośliną strączkową uprawianą na smaczne i pożywne nasiona. Soczewica była podstawą wyżywienia w starożytnym Egipcie, starożytnej Grecji i starożytnym Rzymie.
Dziś wiadomo, że soczewica jest źródłem białka, błonnika, potasu, kwasu foliowego i wielu innych witamin i minerałów. Soczewica jest łatwa w przygotowaniu, a najszybciej (ok. 15 minut) gotuje się odmiana czerwona odmiana soczewicy.
Żurawiny mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu są skuteczne,
m.in. w leczeniu infekcji pęcherza moczowego, niektórych schorzeń skóry i wrzodów żołądka.
Świeże owoce żurawiny są dostępne od października do stycznia i można je przechowywać
w lodówce nawet trzy miesiące (muszą być szczelnie zamknięte). Suszone owoce zachowują swoje właściwości przez kilka lat. Żurawina dobrze znosi również wysokie temperatury,a gotowanie nie niszczy zawartych w niej związków bakteriobójczych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz