Kończy się czas, kiedy zeszłoroczne kiszonki są jeszcze smaczne.W tym tygodniu można ugotować kapuśniak z kiszonej kapusty. Zupa ta tak jest nazywana w kuchni polskiej,natomiast w góralskiej – to kwaśnica, w słowackiej – kapustnica,a w ukraińskiej – капусняк.
Na drugie danie proponuję pieczony udziec z indyka z ugotowanym pasternakiem, który możemy podać zamiast ziemniaków.
Pasternak jest bardzo smaczny i może doskonale uzupełnić dość monotonną wczesnowiosenną dietę.
Wygląda jak przerośnięta pietruszka, jest słodkawy i korzenny w smaku i był kiedyś dość popularny w polskiej kuchni - podobnie jak jarmuż, skorzonera i brukiew.
Korzenie pasternaku zawierają dużo białka, sporo witaminy C i B, skrobię, pektyny i sole mineralne. Pobudzają przemianę materii oraz wzmagają apetyt. Działają przeciwbólowo, obniżają ciśnienie, przeciwdziałają powstawaniu kamieni żółciowych i moczowych oraz działają rozkurczowo i kojąco na jelita.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz