sobota, 23 kwietnia 2016

25 kwietnia - 1 maja

W ostatnim tygodniu kwietnia mamy już dostęp do niektórych świeżych warzyw
oraz warzywa z zeszłego roku.
Proponuję dziś na obiad zupę krem z porów z szynką.
Warzywa, w tym pory, stanowią bombę witaminowo-mineralną, zawierają mnóstwo błonnika
i, co najważniejsze, są mniej kaloryczne od owoców. Błonnik wywołuje poczucie sytości,
co wspomaga odchudzanie.
Por doskonale wpływa na układ odpornościowy, obniża poziom złego cholesterolu,
ma właściwości bakteriobójcze, a dzięki zawartości witaminy C, manganu, witaminy B6
i żelaza, stabilizuje poziom cukru we krwi. Zawiera też witaminy A, E, potas, wapń, fosfor, magnez oraz kwas foliowy.
Po zupie z szynką możemy podać pierogi z białym serem i rodzynkami
Biały ser zawiera duże ilości białka i aminokwasów, niezbędnych do budowy nowych tkanek.
Są w nim takie pierwiastki jak magnez i wapń, które dobroczynnie wpływają na kondycję zębów i kości. Biały ser poprawia przemianę materii i łagodzi stany mdłości wywołane zatruciem pokarmowym. Jego spożywanie jest polecane osobom cierpiącym na chorobę wrzodową oraz przy nadkwasocie żołądka. Jest również polecany w stanach zapalnych błony śluzowej jelit. Dzięki zawartości witamin z grupy B, poprawia stan skóry i zbawiennie wpływa na jakość widzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz