W tym tygodniu skończy się wiosenny maj i staniemy na progu lata. W związku z tym
na obiad proponuję lekką zupę szparagową.
Białe lub zielone szparagi można ugotować na wywarze z mięsa i warzyw lub z kostką rosołową. Zupę możemy podawać z tartym żółtym serem i grzankami.
Wiemy, że szparagi są prawdziwą skarbnicą witamin i bardzo ważnych dla zachowania zdrowia składników mineralnych. Należy pamiętać, że kwas foliowy spowalnia procesy starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, witaminy C, E i beta-karoten
dbają o skórę, włosy i paznokcie.
Asparagina odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu, a wysoka ilość
potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne. Wzmacniany jest układ odpornościowy,który ma największe znaczenie dla zachowania w zdrowiu całego organizmu
Drugie danie to,- jak zwykle w pierwszym tygodniu nowego miesiąca - wątróbka.
Tym razem wątróbka z cebulką, młodymi ziemniakami i surówką z rukoli.
Rukola jest doskonałym źródłem wapnia, żelaza i magnezu. Jest warzywem o zielonych liściach i dlatego zawiera kwas foliowy, witaminę C i luteinę oraz zeaksantynę,
które zapobiegają zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej. Dzięki obfitości aminokwasów siarkowych rukola działa bakteriobójczo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz