sobota, 4 czerwca 2016

6 - 12 czerwca 2016 roku

Korzystajmy z darów natury w te piękne czerwcowe dni. Nasze obiady mogą być bardzo urozmaicone dzięki bogactwu świeżych warzyw i owoców.
A oto lista podstawowych witamin i minerałów, jakie zawierają w sobie warzywa
i jakie są niezbędne dla zachowania pełni zdrowia. Są to witaminy: C, A, B1, B2, PP
oraz minerały wapń, fosfor, potas, sód, żelazo i siarka.
Szczególną uwagę zwracajmy na dostarczanie naszemu organizmowi witaminy C
w naturalnej postaci, gdyż on sam jej nie produkuje.
Na jeden z obiadów proponuję w tym tygodniu zupę szczawiową ze świeżego szczawiu
ze śmietaną i jajkiem na twardo

Szczaw jest bogaty szczególnie w witaminę C, niacynę i ryboflawiny, które są uważane
za silne przeciwutleniacze. Uwalniają one organizm od wolnych rodników, które muszą być usuwane z organizmu, gdyż mogą doprowadzać do śmiertelnych chorób.
Szczaw bardzo korzystnie wpływa na kondycję skóry.
Jednym z II dań w tym tygodniu mogą być gołąbki z młodej kapusty z nadzieniem mięsno-ryżowym + młode ziemniaki
Kapusta jest niskokaloryczna i zawiera tyle witaminy C, co cytryna. Posiada też komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, witaminy A, E, K, rutynę oraz minimalne ilości ważnego dla zdrowia arsenu. Jest natomiast bardzo bogata w wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy. Specyficzny zapach gotowanej kapusty można zneutralizować dodając
do gotowania skórkę chleba . Zapach ten wywołują związki siarki, która jest potrzebna
dla naszych włosów, skóry i paznokci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz