sobota, 18 czerwca 2016

20 - 26 czerwca 2016 roku

W tym tygodniu na jeden z obiadów możemy ugotować
zupę jarzynową z papryką, groszkiem i ziemniakami.
Na drugie danie zaserwujemy rybą morską smażoną z ziemniakami i ogórkami małosolnymi.
Ryby morskie są przede wszystkim bogate w dobroczynne kwasy tłuszczowe omega-3
i witaminy w nich rozpuszczalne. Są też doskonałym źródłem jodu i selenu.
Jod jest potrzebny w ilościach śladowych dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy
i produkcji jej hormonów oraz pomaga w przemianie materii. Odgrywa ważną rolę w rozwoju ośrodkowego układu nerwowego. Dzieci potrzebują jodu do prawidłowego rozwoju mózgu
i kości.
Selen natomiast aktywuje wiele enzymów wątrobowych i wchodzi w reakcję z witaminą E,
co zwiększa odporność organizmu.
Najpopularniejsze gatunki ryb morskich to łosoś, szprot, śledź, makrela z czego łosoś
to najlepsze źródło wielonienasyconych kwasów omega-3 spośród wszystkich gatunków ryb morskich. Już dwie porcje łososia tygodniowo po 100 g pokrywają zapotrzebowanie
na witaminy A, D, E oraz jod i selen.
Początek sezony ogórkowego kojarzy się z ogórkami małosolnymi,które można podawać
do kanapek, do obiadu albo na przekąskę. Ogórki poddane procesowi kiszenia poprawiają kondycję całego organizmu, zapobiegając infekcjom i wzmacniają działanie układu odpornościowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz