W połowie lipca mamy już obfitość warzyw i owoców z tegorocznych zbiorów.
W tym tygodniu proponuję na jeden z obiadów zupę wiśniową z makaronem.
Najpopularniejszą wiśnią w Polsce jest wiśnia sokowa, która wyróżnia się wyjątkowym smakiem słodko-kwaśnym w odróżnieniu od wiśni hiszpańskich i włoskich. Nasze wiśnie
w dzień nabierają słodyczy od słońca, a w nocy kwasowości, gdyż różnica temperatur między nocą i dniem w Polsce jest duża.
Wiśnie są owocami, których właściwości odżywcze i lecznicze są od dawna wykorzystywane w medycynie ludowej. Dzięki zawartości potasu i sodu są moczopędne i dlatego poleca się
je pomocniczo w leczeniu zapaleniu pęcherza i kamicy nerkowej. Są też cenione ze względu na swój dobroczynny wpływ na serce. Niedawno odkryto także, że sok z wiśni ułatwia zasypianie i pomaga na bezsenność.
Na drugie danie w tym tygodniu warto polecić pieczone żeberka + ziemniaki + surówkę
z ogórków małosolnych
Pieczenie polega na ogrzewaniu potrawy suchym powietrzem. Temperatura pieczenia wynosi od 180 do 250ºC. Mięso można przyrządzić w piekarniku na blasze owinięte w aluminiową folię lub w naczyniu żaroodpornym. Wcześniej należy je przyprawić i zamarynować. Podczas pieczenia trzeba je polewać roztopionym tłuszczem i od czasu do czasu wodą. Mięso pieczone we własnym sosie będzie soczyste i kruche. Pieczenie należy zacząć od niskiej temperatury i stopniowo ją zwiększać, wtedy ciepło będzie rozprzestrzeniać się stopniowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz