Na jeden z obiadów w tym tygodniu możemy podać zupę jabłkową z makaronem.
Jabłka są najbardziej popularnymi owocami naszego klimatu i należą do najmniej kalorycznych spośród owoców. Jedno jabłko pokrywa 12 proc. zapotrzebowania organizmu na błonnik pokarmowy oraz 18 proc. zapotrzebowania na witaminę C. Owoce te zawierają też witaminy z grupy A i B oraz potas. Jabłka mają wszechstronne zastosowanie.
Zupę można ugotować z jabłek kwaskowych takich jak papierówka (żółta oliwka)
oraz wczesne odmiany antonówek.
Jako drugie danie dobra będzie ryba zapiekana z jarzynami i ziemniakami.
Sierpniowa obfitość świeżych warzyw sprzyja tworzeniu różnorodnych wariantów takiego dania obiadowego.
Wiemy, że wszystkie jarzyny są źródłem niezbędnych dla zdrowia mikro i makroelementów. Ryby natomiast wspaniale regenerują organizm bardziej niż np. mięso. Jednak, z powodu zanieczyszczonych wód, powinniśmy jeść ryby słodkowodne małe i tłuste albo chude ryby morskie takie jak szczupak, łosoś, pstrąg słodkowodny, flądra, sum, sola, dorsz oraz krewetki
i ostrygi. Zawierają one mniej dioksyn niż ryby większe (stare) i hodowlane, które karmione są paszami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz