Zmierzch lata już się zbliża i coraz więcej świeżych warzyw i owoców jest na rynku.
W tym tygodniu proponuję na obiad zupę krem z porów oraz knedle ze śliwkami.
Pory mają właściwości odżywcze i zdrowotne. Są lekkostrawne, dietetyczne i zasadotwórcze. Zalecane są w dietach leczniczych i odchudzających. Ugotowane pory polecane są na anemię, bóle reumatyczne, a - w postaci syropu - na kaszel u dzieci.W połączeniu z oliwą doskonale wzmacniają głos.
Śliwki natomiast mają inne cenne właściwości. Poprawiają apetyt i regulują trawienie. Zawierają pektyny, które wymiatają z przewodu pokarmowego gromadzący się w jego komórkach tłuszcz i cholesterol.Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Najbardziej wartościowe pod tym względem są węgierki i renklody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz