sobota, 3 września 2016

5 -11 wrzesnia 2016 roku

W tym tygodniu na jeden z obiadów również proponuję śliwki - tym razem w postaci
zupy śliwkowej z makaronem.
Makaron to jedzenie uniwersalne i tanie. Jest rozpowszechniony we wszystkich kuchniach świata ze względu na swoje właściwości odżywcze oraz trwałość. Jest uważany za zdrowe jedzenie. Makaron jest dobrym źródłem energii- w ok. 70% składa się z węglowodanów,
a w 11% z białka. Ze względu na swoją wszechstronność zalecany jest sportowcom. Makaron w połączeniu z warzywami, chudym mięsem lub rybą stanowi dobrze zbilansowany posiłek. Dzięki połączeniu makaronu z mięsem czy nabiałem, zawarte w nim białko jest lepiej wykorzystywane przez organizm.
Drugie danie obiadowe może być bardziej treściwe i będzie to
smażona wątróbka z ziemniakami i sałatą.
Sałata ma duże wartości odżywcze. Swój kolor zawdzięcza chlorofilowi, który działa bakteriobójczo, przyspiesza gojenie, chroni przed zarazkami, pomaga pokonać infekcje. Sałata zawiera luteinę, która chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Dostarcza też kwasu foliowego i witamin B wzmacniających system nerwowy. W sałacie jest dużo witaminy E i C, potas, żelazo, mangan, magnez oraz kwasy organiczne. Sałata poprawia trawienie
i odkwasza organizm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz