sobota, 10 września 2016

12 -18 wrzesnia 2016 roku

W gorące wrześniowe dni 2016 roku możemy podać na jeden z obiadów
barszcz czerwony z jajkiem na twardo.
Buraki ćwikłowe jemy głównie dla smaku, ale docenić należy przede wszystkim ich zalety zdrowotne. Buraki mają dużo kwasu foliowego, witaminę C i niewiele witaminy B1. Zawierają natomiast dużo pierwiastków mineralnych takich jak: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane rubid i cez. Badacze udowodnili, że obecne w soku z buraków azotany podnoszą stężenie tlenki azotu, który reguluje ciśnienie krwi. Powinni je często jadać osoby z nadciśnieniem.
Drugie danie również może być lekkostrawne, co zapewnią klopsiki z ryżem i brokułami Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe dzięki zwartości silnego przeciwutleniacza, który pomaga uchronić m.in. przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego,
jednak pod warunkiem, że brokuły będą odpowiednio ugotowane.
Z badań naukowców wynika, że warzywa zachowują swoje antyrakowe właściwości,
gdy są blanszowane w temperaturze 76 st. C, a nie 86 st. C. Najlepiej jest przyrządzać brokuły na parze przez 3-4 minuty.
Działanie antyrakowe wzmacniane jest także dzięki łączeniu
ich w posiłkach z pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz