sobota, 8 października 2016

10 - 16 października 2016 roku

W tym tygodniu również będziemy gotować obiady z dużą ilością różnorodnych warzyw.
Na pierwsze danie podamy krupnik z kaszy jęczmiennej na rosole,
a na drugie danie-rybę zapiekaną z ziemniakami, jarzynami i cebulą.
Część warzyw z rosołu można zmiksować i dodać do ugotowanego wcześniej krupniku.
Kasza szybciej będzie miękka, kiedy wsypiemy ją do zimnego rosołu (do zimnej wody).
Cebula, szczególnie jesienią, jest wyjątkowo potrzebna w naszych codziennych posiłkach, ponieważ ma działanie antybakteryjne i łagodzi objawy infekcji.
Cebula zawiera m.in. witaminy C, A, witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, wapń, magnez, cynk, krzem, olejki eteryczne oraz związki siarki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz