sobota, 15 października 2016

17 - 23 października 2016 roku

W tym tygodniu zachęcam do ugotowania zupy ogórkowej, do której, po ugotowaniu,
można dodać surowy czosnek.
Ogórki kiszone są lekkostrawne i korzystnie wpływają na organizm, wzmacniając go. Usuwają nagromadzoną w ciele wodę, poprawiają trawienie i przyspieszają perystaltykę jelit. Dzięki zawartości witaminy C, zapobiegają infekcjom i wzmacniają działanie układu odpornościowego.
Wiemy też, że czosnek to niezwykle zdrowe warzywo, pełne dobroczynnych składników
– w tym witaminy C.
Drugie danie będzie również warzywne - polecam cukinię pieczoną faszerowaną pomidorami.
Cukinia jest dobrym źródłem witaminy A (niezbędnej do prawidłowego widzenia i dobrej odporności), witamin z grupy B, (potrzebnych do prawidłowej pracy układu nerwowego i dobrego trawienia) oraz witaminy C, która wspomaga przyswajanie żelaza i wzmacnia układ odpornościowy. Oprócz witamin cukinia zawiera składniki mineralne,takie jak fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod.
Jedzmy warzywa, aby utrzymać w zdrowiu nasz organizm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz