sobota, 1 października 2016

3 - 9 października 2016 roku

Dziś zapraszam na obiad, który składa się z zupy jarzynowej z brukselką
oraz z drugiego dania, czyli omletu z kiełbasą i czerwoną papryką.
Brukselka powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Posiada właściwości prozdrowotne ze względu na zawartość wielu witamin i minerałów takich jak witaminy:C,A,B6,E,K, kwasu foliowego, tiaminy, niacyny i ryboflawiny. W znacznej ilości występują w niej minerały: wapń, potas, żelazo, magnez fosfor, sód, cynk. Najlepiej gotować brukselkę na parze nie dłużej niż 3-4 minuty, aby nie pozbawiać jej cennych składników. Można ją również jeść surową.
Paprykę należy jeść jak najczęściej i pod różnymi postaciami dla utrzymania dobrego zdrowia. Zawiera ona olejki eteryczne, dzięki którym ma charakterystyczny smak i zapach oraz flawonoidy, witaminy A, E, C a także potas, wapń, magnez i żelazo.Zawiera również rutynę i sporo witamin z grupy B. Warzywo to wpływa pozytywnie na kondycję układu nerwowego, kości i mięśni. Reguluje ciśnienie krwi i chroni przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych. Ma też sporo błonnika i dlatego ułatwia pracę układu pokarmowego. Działa łagodnie moczopędnie, co dodatkowo przyspiesza proces oczyszczania organizmu.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam paprykę! Leczo w tym sezonie jem dosłownie kazdego dnia. :) A jak nie to na kanapki. Ja ostatnio też gotuję z www.kcalmar.com/blog . Polecam Ci ich bloga, jako inspirację:)

    OdpowiedzUsuń