sobota, 22 października 2016

24 - 30 października 2016

Na jesienny obiad możemy podać flaki
Flaczki wołowe na rosole są sycące i niezwykle aromatyczne dzięki przyprawom,
które dodajemy w trakcie gotowania. Rosół do flaków gotujemy z włoszczyzną, liściem laurowym, solą, czarnym pieprzem i zielem angielskim. Po połączeniu rosołu z flaczkami można dodać jeszcze imbir, gałkę muszkatołową,mieloną paprykę oraz majeranek.
Chociaż przyprawy stanowią 1% składników potrawy, to nadają jej swoisty smak, zapach, aromat i barwę.Dzięki temu pobudzają apetyt i polepszają trawienie.Umiarkowane stosowanie przypraw ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka, gdyż przyprawy i zioła hamują rozmnażanie się szkodliwych bakterii w jelitach. Maja też działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i regulują gospodarkę płynami.
Na drugie danie można podać makaron z pieczonym bakłażanem i papryką oraz rukolą . Bakłażan -inaczej- oberżyna ma właściwości zdrowotne i odżywcze. Jest to warzywo,
które wspomaga trawienie tłustego mięsa, gdyż zawiera duże ilości błonnika.Błonnik z kolei nie dopuszcza do podwyższenia poziomu cholesterolu w organizmie i zmniejsza ryzyko pojawienia się miażdżycy.
Rukola to śródziemnomorskie warzywo spokrewnione z chrzanem i rzodkiewką.
Ma wyrazisty, lekko gorzkawy smak, gdyż zawiera aminokwasy siarkowe. Zawiera wiele cennych witamin takich jak witaminy K, A, B i C oraz minerały: wapń, magnez, potas, żelazo i mangan.Jedzmy ja na zdrowie!.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz