W pierwszym listopadowym tygodniu polecam podać na jeden z obiadów
biały barszcz z grzankami.
Barszcz ugotujemy na wywarze z białej kiełbasy, włoszczyzny i grzybów z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego, czosnku, pieprzu i soli. Dodamy zakwas z mąki żytniej i śmietanę oraz - na talerzu - grzanki.
Zupa ta ma wartości odżywcze ze względu na węglowodany (skrobia, błonnik i cukry), witaminy ( A, C, D i B (1-12)) oraz minerały ( żelazo, magnez, potas, sód, cynk i miedź).
Na drugie danie możemy przygotować pieczoną paprykę w sosie pomidorowym faszerowaną mielonym mięsem z indyka + ziemniaki.
Mięso z indyka jest bogate w związki mineralne i witaminy. Jest dobrym źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12, a także cynku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz