sobota, 19 listopada 2016

21 - 27 listopada 2016 roku

Dzisiaj proponuję zupę krem z dyni ze śmietaną i makaronem
Dynie w listopadzie są bardzo smaczne i działają pro zdrowotnie. Zawierają witaminy: A,B6,C, E,K oraz minerały: Wapń ,Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód oraz Cynk.
Dynie są też bogate w beta-karoten ,t.j. przeważnie pomarańczowy barwnik , który jest przeciwutleniaczem. To oznacza, że może on zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych takich jak rak żołądka, piersi, płuc i jelita grubego.
Beta-karoten obniża też poziom złego cholesterolu i zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic. Zapobiega to miażdżycy i chorobom serca, takim jak zawał lub udar mózgu. Dynie regulują również poziom ciśnienia tętniczego.
Drugie danie to w tym tygodniu duszona wieprzowina (łopatka, schab) + ziemniaki + miks sałat
Mięso wieprzowe jest bardzo dobrym źródłem witaminy B1 oraz bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnego do regeneracji organizmu. Jest też dobrym źródłem witaminy E wpływającej na stan naszej skóry. Wieprzowina jest również bogatym źródłem żelaza, które nasz organizm przyswaja lepiej z tkanek zwierzęcych niż z roślinnych. W wieprzowinie występują również witaminy z grupy B, cynk, potas i fosfor. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz