sobota, 26 listopada 2016

28 listopada - 4 grudnia 2016 roku

W tym tygodniu możemy ugotować na jeden z obiadów kapuśniak z kwaśnej kapusty .
Wiemy, że kapusta kiszona ma wiele cennych dla organizmu witamin i minerałów.
Oprócz witaminy C i B, zawiera witaminę E, P, beta-karoten oraz sole mineralne, takie jak: wapń, magnez, żelazo, potas. Ma też stosunkowo dużo siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa
na wygląd włosów, skóry i paznokci.
Jako drugie danie podamy rybę smażoną w cieście + surówkę z papryki i pomidorów.
Pamiętamy o rybach w naszych jadłospisach, gdyż tłuszcz zawarty w nich to nie tylko kwasy omega-3, ale i witaminy w nich rozpuszczalne, m.in. Wit. D, która wpływa na prawidłową mineralizację kości oraz Wit.A – niezbędna do prawidłowego widzenia.
Innym ważnym pierwiastkiem jest jod, który wchodzi w skład hormonów tarczycy wpływając
na metabolizm organizmu i funkcjonowanie układu nerwowego z mózgiem włącznie.
W rybach jest też selen niezbędny do prawidłowego wzrostu oraz wapń i fosfor, które regulują pracę układu nerwowego i mięśniowego. Ryby zawierają też magnez wspierający układ nerwowy oraz pełnowartościowe białko, które jest źródłem wszystkich 8 niezbędnych do życia aminokwasów.
Ludzki organizm jest bardzo wrażliwy na najmniejsze spadki ilości białka, gdyż prowadzi to do poważnych schorzeń. Białko zwierzęce powinno stanowić więcej niż 10% naszej codziennej diety.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz